COA vraagt de gemeente Sittard-Geleen
om mee te werken aan een unieke opvanglocatie
voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv)

Persbericht 2 april 2025

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van locaties. Het COA heeft de gemeente Sittard-Geleen gevraagd om mee te werken aan de komst van een (tijdelijke) kleinschalige opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Het gaat om de locatie Watersley 34 in Sittard.  Het college van burgemeester en wethouders besluit binnenkort of zij akkoord gaat met dit verzoek.

Waarom

Ondanks de aangekondigde maatregelen van het kabinet is de Spreidingswet nog altijd van kracht en heeft Nederland een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Provincies en gemeenten moeten ervoor zorgen dat er voldoende opvangplekken beschikbaar komen. Ook voor amv zijn in Nederland te weinig plekken. Hierdoor wonen en leven deze jongeren op locaties die niet aansluiten op hun leeftijd en ontwikkeling. Provincies en gemeenten hebben de opdracht om ook voor deze doelgroep in voldoende plekken te voorzien. Het verzoek van het COA aan de gemeente Sittard-Geleen sluit hierop aan.

Omvang en doelgroep

Het COA vindt de locatie Watersley 34 geschikt voor kleinschalige opvang aan amv. De bedoeling is dat op deze locatie maximaal 32 jongeren oftewel amv kunnen wonen. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar die in afwachting zijn van hun asielprocedure. Zij hebben nog geen verblijfsvergunning.

Aanpak

De dagelijkse uitvoering van opvang wil het COA bij Porthos beleggen. Een unieke samenwerking die de insteek heeft om jongeren een veilige plek te bieden waar leren en ontwikkelen centraal staan.

Op locatie ontvangen de jongeren 24/7 maatwerk begeleiding van een gespecialiseerd team. Er is aandacht voor de diverse leefgebieden: wonen, onderwijs, leren, werken ofwel participatie en begeleiding. Uniek aan de locatie Watersley is dat er vanaf een centrale plek een breed scala aan activiteiten georganiseerd kan worden. Zo zijn er diverse projecten in verschillende sectoren waaronder: de groenvoorziening, de kloostertuin, de bakkerij, hospitality en facilitaire dienstverlening.

Opgesomd biedt Porthos:

  • een vaste begeleider/mentor per deelnemer;
  • voor iedere deelnemer een integraal begeleidingsprogramma met als uitgangspunt ‘positieve gezondheid’;
  • individuele en groepsbegeleiding/training;
  • begeleiding naar onderwijs en (on)betaald werk (job coaching, sociale activering);
  • trainingen zoals maatschappelijke vaardigheden, sociale contacten, sollicitatietraining, vrijetijdsbesteding;
  • een op maat gesneden leer-werkprogramma op locatie.

Duur van opvang
Het voornemen is om de locatie maximaal vijf jaar in gebruik te nemen. Gedurende de looptijd van het contract wordt op basis van een jaarlijkse evaluatie bepaald of opvang in het opvolgende jaar wordt voortgezet.

Benodigde voorbereidingen
Het college van de gemeente Sittard-Geleen heeft het verzoek voor de opvanglocatie op 28 maart 2025 van het COA ontvangen. De gemeente onderzoekt nu of amv-opvang op locatie Watersley haalbaar is. Het college neemt hierover in april een besluit. Als het college met de aanvraag instemt, sluiten de gemeente en het COA een bestuursovereenkomst. De gemeente Sittard-Geleen beslist enkel over de locatie. De uitvoering van de opvang zijn in handen van COA en Porthos. Door het COA en Porthos moeten nog diverse voorbereidingen worden getroffen om daadwerkelijk te kunnen starten met opvang.

Open dag Watersley

Vooruitlopend op besluitvorming bieden we belangstellenden de gelegenheid om vragen te stellen aan het COA en Porthos over de opvang. Dit kan op 12 april, tussen 11.00 en 14.00 uur op locatie Watersley.

Hebt u vragen over deze ontwikkeling, stuur een mail naar info@coa.nl onder vermelding van ‘Sittard’.

Benieuwd naar wat Watersley en Porthos nog allemaal te bieden heeft? Tijdens de Open Dag op 12 april openen we onze deuren voor iedereen die een kijkje wil nemen in de wereld van talentontwikkeling en topsport. Ontmoet onze atleten, ontdek onze faciliteiten en ervaar de unieke Watersley-sfeer. Meld je aan voor een van de rondleidingen via https://forms.office.com/e/gX5wcTm1si.

Tijdens de open dag is ook de XCO Challenge in volle gang! Van 10:30 tot 18:00 zijn er wedstrijden op ons MTB-parcours. Je bent van harte welkom om hier ook naar te kijken. Het volledige programma vind je hier: https://sportsandtalentpark-watersley.com/events/xco-challenge-class-1-2/.

De mountainbike wedstrijden bieden een extra beleving aan de open dag maar heeft wel effect op de bereikbaarheid van ons Sports & Talentpark.


Bereikbaarheid:

  • Fiets/wandelen: We raden aan om per fiets of te voet te komen. Er is voldoende plek om fietsen te stallen.
  • Auto & Shuttle: Parkeren op Watersley is niet mogelijk. Bezoekers kunnen hun auto parkeren bij Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen (6134 AG Sittard) en gebruik maken van onze gratis shuttle service. Bijgevoegd aan deze e-mail vind je jouw toegangspas voor de shuttle inclusief de tijden dat deze rijdt. Laat deze zien op je mobiel aan de chauffeur als je hier gebruik van maakt.

VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER TIJDELIJKE OPVANG VOOR ALLEENSTAANDE MINDERJARIGE VREEMDELINGEN

Gemeente Sittard, locatie Watersley - Opvang door Porthos


Wat gaat er gebeuren in op locatie watersley in Sittard?

COA heeft een verzoek bij de gemeente Sittard-Geleen ingediend om op locatie Watersley Porthos maximaal 32 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) op te laten vangen. Dit zijn vluchtelingen in de leeftijd van 15-18 jaar die bij binnenkomst in Nederland niet werden begeleid en asiel aanvroegen.De opvang en begeleiding van deze jongeren is normaal gesproken in handen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). COA kan deze taak ook uitbesteden, zoals dat nu gebeurt aan Porthos.

Waarom komt er een amv-opvanglocatie in Sittard?
We hebben in Nederland een tekort aan opvangplekken. Daarom heeft de Rijksoverheid gemeenten gevraagd om op korte termijn opvangplekken te realiseren voor de opvang van vluchtelingen. Vanuit de Spreidingswet ligt er een taakstelling voor iedere gemeente. Er werd ook een beroep gedaan op de gemeente Sittard-Geleen voor de opvang van alleenstaande minderjarigen. Locatie Watersley is geschikt voor de opvang van amv en het COA heeft in samenwerking met Porthos aan de gemeente Sittard-Geleen verzocht mee te werken aan deze opvang.

Hoelang blijft de amv-opvang hier?
Wanneer het college van B&W besluit in te stemmen, is het voornemen de locatie maximaal vijf jaar in gebruik te nemen. Gedurende de looptijd van het contract zal op basis van een jaarlijkse evaluatie bepaald worden of opvang in het opvolgende jaar wordt voortgezet.

Waar komen de jongeren vandaan?
De top drie van landen van afkomst bestaat momenteel uit Syrië, Eritrea en Irak.

Waarom deze locatie?
Watersley is een inspirerende locatie met een tal van mogelijkheden op het gebied van leren en werken. Zo zijn er diverse projecten in verschillende sectoren o.a.; groenvoorziening, kloostertuin, bakkerij, hospitality en facilitaire dienstverlening met de vooruitzichten dat deze sectoren zich verder gaan uitbreiden in de loop van de tijd. De locatie heeft alles in zich om hiervoor geschikt te zijn voor een groep van deze orde van grootte.

Gaan de jongeren ook naar school?
Ja, de jongeren vallen onder de leerplichtwet. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderwijs. In eerste instantie wil Porthos het onderwijs op locatie organiseren. Later gaan ze mogelijk naar ISK (Internationale Schakel Klas)-onderwijs.

Is het besluit voor de opvang van deze jongeren definitief?
Nee, dit is nog niet definitief want het college van de gemeente Sittard-Geleen moet hier nog over beslissen. Sinds 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking en die bepaalt dat gemeenten een wettelijke taak hebben in de asielopvang.

Wie betaalt de kosten?
Het Rijk draagt zorg voor alle kosten rond de opvang, ook voor alle samenhangende extra faciliteiten en diensten.

Hoe werkt amv-opvang in de praktijk?
Op de opvang kan Porthos, volgens de bij het COA geldende methodiek en kwaliteitseisen, individuele begeleiding, vrijetijdsactiviteiten en 24 uurs begeleiding bieden. De begeleiding wordt gedaan door Porthos-personeel dat 24 uur per dag de jongeren op de locatie begeleidt. Alle jongeren hebben een mentor en vallen onder de voogdij van stichting Nidos. De jongeren mogen niet meer of minder dan jongeren die thuis in een gewone gezinssituatie wonen. De mentor leert de jongere o.a. normen en waarden, hoe je voor jezelf moet zorgen en wat verantwoordelijkheden zijn. Lees hier meer: https://www.coa.nl/nl/alleenstaande-jongeren. COA zal de kwaliteit van Porthos voortdurend monitoren.

Wat doen mentoren in een amv-opvang precies?
Mentoren begeleiden de jongeren bij hun ontwikkeling naar zelfredzaamheid en volwassenheid. Ook bereiden zij hen voor op hun toekomst in Nederland of het land van herkomst. Dit is echt op maat. Dit kan bijvoorbeeld gaan over zelfzorg en hygiëne, omgangsregels  en dagbesteding. Naast school zijn er ook educatieve (bijv. OV-training, verkeerslessen, kooklessen, voorlichtingen enz.) en recreatieve activiteiten. De activiteiten worden door Porthos zelf georganiseerd, waar mogelijk in samenwerking met organisaties in de omgeving en/of vrijwilligers.

De huidige vaardigheden van de jongeren worden in kaart te brengen, ontwikkeldoelen geformuleerd en deze vormen een begeleidingsplan. De doelen stemmen ze af met de Nidos-jeugdbeschermer. De jongeren werken onder begeleiding van hun mentor aan de doelen en kunnen zo hun zelfstandigheid vergroten. Porthos zal regelmatig toetsen of de jongeren zich veilig voelen, want alleen dan kunnen zij zich goed ontwikkelen. Ook spreken de mentoren jongeren aan op ongewenst gedrag op zowel binnen als buiten de locatie.

Wat is er uniek aan de aanpak van Porthos?
Amv opvang bij Porthos werkt vanuit het principe Positieve Gezondheid. Positieve gezondheid gaat uit van: ‘wat kan ik wel en waar ligt mijn kracht?’. Elk traject is maatwerk. Het uitgangspunt is dat dit concept op één plek mogelijk is. 

Porthos biedt:

  • een vaste begeleider/mentor per deelnemer;
  • voor iedere deelnemer een integraal begeleidingsprogramma;
  • begeleiding op de verschillende leefgebieden (Positieve Gezondheid);
  • individuele begeleiding en groepsbegeleiding/training;
  • het onderhouden van contacten met onderwijsinstellingen en met werkgevers: sociale coaching, o.a. op tijd verschijnen op school, stage -/ werkplek e.d.;
  • trainingen zoals maatschappelijke vaardigheden/ sociale contacten, sollicitatietraining, vrijetijdsbesteding e.d.;
  • biedt de deelnemers een leer-werkprogramma op locatie en op maat aan (hybride);
  • laagdrempelige ontmoetings- en ontwikkel plek;
  • het toetsen van arbeidsvaardigheden doormiddel van de methodiek Melba;
  • begeleiding naar (on)betaald werk (job coaching, sociale activering);
  • een vangnet. Na uitstroom kan men ook nog een beroep op Porthos doen.

Tot hoe laat kunnen deze jongeren naar buiten?
De jongeren zijn vrij om het terrein op en af te gaan. Porthos stuurt er wel op aan dat jongeren tijdig binnen zijn en maken hier afspraken over met hen. In de huisregels staat dat het rustig moet zijn tussen 22.00 en 08.00 uur. De huisregels hebben betrekking op de regels binnen het huis. Als er signalen zijn dat jongeren zonder opgaaf van reden op latere tijden het terrein verlaten of binnen komen, zal de mentor met de jongere in gesprek gaan. 

Mogen de jongeren het terrein verlaten?
Ja, de jongeren mogen het terrein verlaten. Ze moeten zich wel houden aan de huisregels van Porthos en de normale omgangsvormen, wetten en gewoonten die in Nederland gelden. De begeleiding ziet hierop toe en spreekt de jongeren aan op afwijkend gedrag. Jongeren gaan ook gewoon overdag naar school (in eerste instantie op Watersley).

Wat wordt er gedaan om overlast tegen te gaan?
Als er sprake is van ernstige of aanhoudende overlast dan werkt Porthos via het maatregelenbeleid van het COA. Ook wordt er in dit soort gevallen nauw samengewerkt met de politie (wijkagent) en de voogdij-organisatie Nidos. Er is op de locatie 24/7 beveiliging en begeleiding aanwezig. De locatie is na opening 24 uur bereikbaar via het telefoonnummer dat op de website van Porthos staat.

Kan ik helpen bij de opvang?
In opvanglocaties voor vluchtelingen zijn veel vrijwilligers actief. Daar is het COA erg blij mee. Ook Porthos verwelkomt graag vrijwillgers die willen helpen. In deze nieuwe opvanglocatie kan dat waarschijnlijk ook. Zodra de opvang gerealiseerd is en de jongeren enigszins gesetteld zijn, zal Porthos contact leggen met organisaties en verenigingen om te kijken welke mogelijkheden er voor de jongeren zijn en wellicht is er ook behoefte aan activiteiten op de locatie zelf. Als u iets wilt betekenen, dan kunt u ook contact opnemen met Porthos via het mailadres dat na de ingebruikname op de website gepubliceerd wordt: www.porthos-skills.nl/watersley/amvopvang.

Ik heb kleding en spullen over, kan ik deze naar de opvanglocatie brengen?
U kunt kleding en spullen het beste brengen naar algemene inzamelpunten, zoals van het Leger des Heils. Als er op de opvanglocatie kleding of spullen nodig zijn, dan regelt Porthos dat met die inzamelpunten. Breng dus geen kleding of spullen naar de opvanglocatie zelf. U leest hier meer over op https://www.coa.nl/nl/vrijwilligerswerk-en-donaties

Wilt u meer weten of heeft u vragen?
Deze pagina wordt nog verder aangevuld met vragen- en antwoorden. Verdere vragen kunt u voorafgaand aan besluitvorming stellen door te mailen naar info@coa.nl onder vermelding van Sittard.

Meer informatie over bijvoorbeeld de achtergrond van asielzoekers en de asielprocedure in Nederland vindt u op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord

Ook op de site van het COA www.coa.nl leest u veel informatie.

Een opvanglocatie in de buurt
Hier leest u wat het betekent om een opvanglocatie in de buurt te hebben:

https://www.coa.nl/nl/azc-de-buurt

Dagelijkse activiteiten jonge asielzoekers
De opvang door Porthos is nieuw en zal op onderdelen afwijken, maar in grote lijnen komt de opvang overeen met hetgeen hier door het COA beschreven is. Hier leest u hoe het leven in een amv-opvang eruitziet:
https://www.coa.nl/nl/alleenstaande-jongeren

Filmpjes
‘De jongens achter de brandweer’ is een videoserie over de opvang van amv

in Sassenheim. De serie geeft een persoonlijk beeld van deze jongeren en hun opvang. Hier vind je enkele afleveringen:

Vrijwilligerswerk en donaties
Hier leest u wat u kunt doen als u wilt helpen of iets wilt geven aan de opvanglocatie:
https://www.coa.nl/vrijwilligerswerk-en-donaties